כינים
זיהום בכינים הוא תופעה אשר כל אדם, כמעט, יתקל בו בשלב זה או אחר של חייו. לכינמת אין קשר להיגיינה, למצב סוציואקונומי או לרקע התרבותי. טוב לדעת שלכינמת אין כל השלכות רפואיות ארוכות טווח.
מהן כינים?
כינים הן חרקים קטנים הנראים בעין. כינים בוגרות מטילות ביצים על השיער כ- 3 מ"מ מעור הקרקפת. לאחר כשבוע בוקעות מהביצים כינים צעירות אשר חיות על פני הראש במשך כ- 2-3 שבועות עד שהן בוגרות מספיק להטיל ביצים בעצמן. כינה בוגרת יכולה לחיות רק עד כ- 48 שעות הרחק מהקרקפת. כינים נושכות את עור הקרקפת נשיכות זעירות, ומשתמשות בדם כמקור מזון.
כיצד ניתן לדעת אם הילד סובל מכינים ?
ישנם מספר סימנים אשר יש לחפש על מנת לזהות כינמת:
גרד בראש- זהו הסימן הנפוץ ביותר לכינמת, למרות שאם מספר הכינים בראש עדיין נמוך מאוד הרי שהגרד לא יהיה בולט.
כינים נראות לעין- כינים צעירות נראות כנקודות קטנטנות בצבע לבן-שקוף אשר נעות על גבי עור הקרקפת או השערות. בד"כ ניתן לראותן על העור מאחורי האוזניים ומעל העורף. כינים בוגרים הן בצבע אפור, גדולות יותר, ונעות במהירות- לכן קשה יותר לאתרן בודאות.
ביצי כינים- ביצי הכינים הן בצבע לבנבן ודבוקות לשערה קרוב מאוד לקרקפת. ככל שהביצה קרובה יותר לקרקפת כך סביר יותר שתכיל כינה צעירה. ככל שהיא רחוקה יותר מהקרקפת הרי שסביר להניח שבקעה כבר ופשוט נשארה דבוקה על השיער אשר התארך בינתיים. לעיתים קשה להבדיל בין ביצים לקשקשים. על מנת להבדיל ביניהם ניתן לנסות להחליקם על פני השערה- קשקשים ינועו ממקומם, בעוד שביצי כינים ישארו דבוקות.
כיצד נדבקים בכינים ?
כינים עוברות מאדם לאדם על ידי מגע ישיר של השיער הנגרם על ידי מגע קרוב בין ילדים בגיל הילדות. הן יכולות לעבור על ידי שימוש משותף במברשת שיער, מסרק או כובע. חשוב לזכור שכינים אינן חיות מעל 48 שעות במידה והורחקו מהקרקפת. לא ניתן להידבק בכינים מחיות מחמד.
האם כינים מסוכנות לילדי ?
לא. ההפרעה העיקרית בכינמת היא בגרד הקשה הנגרם. כינים אינן מעבירות מחלות כלשהן. חלק מהילדים עשויים לגרום לעצמם לפצעים קלים וזיהום בקרקפת בשל גרד חזק. זיהום שנוצר עלול לגרום להגדלה של קשרי לימפה בצוואר. לעיתים, עקב הגרד ייתכן זיהום משני. זיהום שנגרם בקרקפת כתוצאה מגרד יטופל במשחה אנטיביוטית למספר ימים.
כיצד ניתן למנוע הידבקות בכינים ?
למעשה קשה למנוע הידבקות בכינים מילדים אחרים.
חשוב לזכור שכינים אינן סימן להגיינה לקויה- אין קשר לתדירות הרחצה או הברשת השיער היות ושמפו רגיל אינו משמיד כינים. אין קשר בין מצב סוציואקונומי או רקע עדתי לכינמת. כמו כן- שיער ארוך אינו מגביר את הסכנה של כינמת- הוא רק מקשה על מציאת הכינים וביציהן.
כיצד מטפלים בכינמת ?
קיימים בשוק מספר מוצרים לטיפול בכינמת. מדובר בד"כ בשמפו או בקרם רפואי הנמרחים על השיער למשך מספר דקות ולאחר מכן נשטפים. מוצרים אלו מכילים חומרים פעילים אשר הורגים את הכינים החיות על פני הקרקפת. חלק מהחומרים גם פוגעים בביצי הכינים אשר עדיין לא בקעו. ניתן להתיעץ עם הרוקח לשם בחירת חומר מתאים. התכשירים יהיו על בסיס פרמתרין (MITE-X , LYCLEAR , זהו-זה, NEW-NOK ) או מלתיון (PRIODERM )
עם זאת, הפעולה נגד ביצי הכינים אינה מושלמת. ויש לסרק את השיער במסרק צפוף לאחר החפיפה, על מנת להסיר את הכינים המתים וביציהן.
במרבית החומרים יש לחזור על הפעולה כ 7-10 ימים לאחר השימוש הראשוני על מנת לטפל בכינים צעירות שבקעו מביצים שלא נפגעו בעת הטיפול.
מתי יש לקחת את הילד לרופא ?
בד"כ אין צורך לקחת את הילד לרופא וניתן לטפל בכינמת בבית. במידה ונגרם זיהום עורי בעקבות גרד אינטנסיבי יש לפנות לרופא שירשום משחה אנטיביוטית לטיפול והרגעת העור.
באילו פעולות עוד יש לנקוט ?
במידה ואחד מבני המשפחה נמצא נושא כינים, יש לבדוק את שאר בני המשפחה על מנת לאפשר טיפול בו זמנית בכל בני המשפחה הנגועים.
יש להחליף את המצעים, כובעים, כריות ובגדים שלבש הילד בימים טרם הטיפול. ניתן לכבס אותם וליבש במיבש כביסה בחום, או לסגור בשקית ניילון למשך מספר ימים.
ישנם בתי ספר הנוקטים בשיטה של יום טיפול מרוכז לכל הילדים- על מנת למנוע הדבקות מחודשת בין הילדים.