מולוסקום קונטגיוזום ויבלות אחרות

מדובר ביבלות אשר נגרמות עקב זיהום ויראלי אשר מופיעות בעיקר על פני החזה, בטן, ירכיים ולעיתים על הפנים. הן נפוצות בעיקר בילדים אשר מדביקים זה את זה בשל מגע צמוד. מדובר בבליטה בצבע העור, בקוטר שיכול לנוע מנקודה קטנה ועד לקוטר של מספר מילימטרים, משטחה העליון חלק ויש פעמים רבות שקע מרכזי. מולוסקום נוטים להופיע בצברים והם עלולים לגרום גרד.

במגע ישיר וחוזר עם הנגע עלולה להגרם הדבקה עצמית לאיזור אחר בגוף או מאדם לאדם.

במרבית המקרים אין כל צורך בטיפול והנגעים יעלמו מעצמם תוך מספר חודשים עד שנה, עם זאת לעיתים גורמים הנגעים לרגישות, גרד והפרעה קוסמטית ומגיעים לטיפול רפואי.

אפשרויות הטיפול :

הסרה בעזרת חומצה סליצילית- מדובר בחומצה חלשה מאוד אשר מורחים על הנגע פעמיים ביום. החומצה גורמת לפירוק חלקי של העור סביב הנגע מה שמקל על פתיחתו והסרתו.

צריבה בחנקן נוזלי אצל רופא עור- חנקן נוזלי הוא חומר קר מאוד אשר גורם להקפאת הנגעים. ההקפאה גורמת גם היא לפירוק חלקי של העור סביב הנגע מה שמקל על הסרתו. חשוב לציין שהנגע מוסר מספר ימים לאחר ההקפאה ולעיתים יש צורך בטיפול חוזר.

הסרה באמצעות חומר כימי הנקרא TCA .

הסרה מכנית על ידי מכשיר רפואי מיוחד.

יש לציין שבמרבית המיקרים מריחה מקומית של משחה אינה מרפאת את הנגע.

בגלל האפשרות של הדבקה עצמית וריבוי הנגעים, מומלץ להסיר אותם כאשר הם עדיין מעטים.

יבלות המולוסקום אינן מסוכנות. הסיבוך העיקרי שעלול להופיע הוא זיהום חידקי משני עקב גרד חוזר ופגיעה בשלמות העור. במקרה כזה יהפכו הנגעים לרגישים ואדומים, ויידרש טיפול אנטיביוטי בתכשיר למריחה מקומית.


יבלות ויראליות (ורוקה וולגריס)

יבלות אלו נראות כנגע מורם בצבע העור, בעל שטח פנים מחוספס. הן מופיעות בעיקר על פני כפות הידיים והרגלים, ונובעות מזיהום בוירוס- בד"כ HPV-HUMAN PAPPILOMA VIRUS אשר חודר לתאי העור וגורם להם לגדול ולהתרבות מעבר לרגיל.

יבלות אלו אינן מסוכנות, ואינן מלוות בתופעות לוואי מלבד חוסר נוחות קוסמטית, או הפרעה בדריכה במידה והופיעו על כף הרגל.

מרבית היבלות ייעלמו מאליהן בתוך כשנתיים מהופעתן. היות והמדובר בזמן ארוך ישנן אפשרויות טיפול אחרות:

טיפול בחומצה סליצילית- מדובר בחומצה חלשה מאוד אשר גורמת לפירוק איטי של העור סביב היבלת- מה שגורם לה לבלוט החוצה. לאחר מספר שבועות טיפול ניתן בד"כ להסיר את היבלת במשיכה קלה.

צריבה בחנקן נוזלי- טיפול יעיל מאוד בו מקפיאים את היבלת בחנקן נוזלי לזמן קצר. היבלת אינה נושרת מיד- מטרת הטיפול כפולה:ההקפאה גורמת לפירוק של העור סביב היבלת, וגם להאטה בגדילת הוירוס. בדרך כלל יש צורך ב 2-3 טיפולים על מנת לגרום ליבלת להתקלף ולנשור.